Anonym nettsurfing - hvordan og hvorfor?

Det er mange grunner til at vi surfer på internett. Fra sosiale medier til kjøp og salg av varer, fra jakten på informasjon til e-postmeldinger. Det vi ofte ikke er klar over, er at alle disse aktivitetene kan tiltrekke hackere. Løsningen? Anonym nettsurfing.

Anonym nettsurfing - hvordan og hvorfor?

Hvorfor bør du surfe anonymt på nettet?

I denne artikkelen forteller vi deg alt om hvordan du kan forhindre at nettleserhistorikken din blir sporet av selskaper, annonsører eller hackere.

Når vi surfer på den bærbare datamaskinen eller smarttelefonen vår, legger vi igjen spor av private data over hele internett. Selv om vi stoler på selskapene og andre internettbrukere vi deler dataene våre med, kan dataene våre fortsatt misbrukes på en skadelig måte, som hacking eller identitetssvindel. Uønsket reklame er også en plage for alle internettbrukere som er utsatt for utbredte datalekkasjer.

Vern om privatlivet ditt

Å surfe anonymt er en av de beste måtene å beskytte privatlivet ditt på på nettet. Det er ikke kun relevant for folk som er veldig bevisste på sine aktiviteter på nettet og ikke vil avsløre sin plassering via IP-adressen sin. Det er også relevant for deg fordi det forhindrer tredjeparter som f.eks. annonsører eller hackere i å spore søke- og nettleserhistorikken din. Det er en redning for alle som tar anonymiteten sin på nettet på alvor.

Brukersporing

Anonym nettsurfing holder også borte de nysgjerrige internettfirmaene som selger identifiserbare data til andre selskaper. Bedrifter som Facebook og Google bruker dataene dine til å bedre forstå dine preferanser og deretter sende deg målrettede annonser.

Brukersporing anses som en helt legitim måte å finne ut mer om potensielle kunder på, men for den enkelte potensielle kunden er det i beste fall irriterende å bli fulgt over hele nettet hele tiden.

Vi har alle opplevd hvor ubehagelig det er når vi tilfeldigvis har søkt etter noe, og så ser vi akkurat det samme dukke opp andre steder om og om igjen. Dette viser bare i hvor stor grad selskaper er avhengige av å se på og spore dine surfevaner.

Heldigvis har EU anerkjent problemet og vedtatt Personvernforordningen (GDPR) slik at folk skal ha muligheten til å velge hvilke informasjonskapsler de godtar. Dessverre betyr ikke dette at sporingsdagene er over. Bedrifter viser deg bare et popup-vindu som spør om du godtar informasjonskapslene eller ikke, og det gjør du naturligvis. Du vil jo besøke nettsiden, ikke sant?

Hva er anonym nettsurfing?

For nettsurfere som vil besøke en nettside, men ikke vil bli sporet, er anonym nettsurfing løsningen. Anonyme nettlesere lar deg se på nettsider uten at din personlige informasjon, som IP-adressen din, blir avslørt.

Det er naturligvis mye spesialprogramvare der ute til dette formålet, verktøy som brukes f.eks. av regjeringer, journalister og internettbrukere som er spesielt opptatt av sitt privatliv. Disse nettleserne, for eksempel nettleseren Tor, ble designet slik at brukere trygt kan sende sensitiv informasjon uten at den blir snappet opp.

Men før vi dykker lengre ned i en verden av anonyme nettlesere, er det andre metoder du kan benytte deg av for å skjule din online aktivitet.

  • Privat surfing: denne personvernfunksjonen finnes i noen nettlesere. Når du slår på denne funksjonen, åpner nettleseren din et midlertidig vindu som er atskilt fra hovedvinduet. Nettleserhistorikken din blir ikke lagret, og alle lokale data, for eksempel informasjonskapsler, blir slettet når du er ferdig. Ingen data og historikk blir lagret på enheten din, noe som er nyttig når du for eksempel skriver sensitive bankopplysninger i nettleseren. Nettstedene du besøker kan imidlertid fremdeles spore deg, så det gjør ingenting for å beskytte informasjonen din mens du surfer på internett.
  • Proxy: en proxyserver fungerer som et mellomledd mellom datamaskinen din og nettstedet du vil besøke. Når du gjør noe på nettstedet, maskerer proxy-serveren opprinnelsen av aktiviteten, fordi IP-adressen og informasjonen den samler inn, tilhører proxy-nettstedet. På den måten kan ikke din netthistorikk spores tilbake til deg.
  • Safari på iPhone: Har du en iPhone med et iCloud+-abonnement? Slå på iCloud Privat trafikk. Det er ikke det samme som en VPN, men det har absolutt sine likheter. Privat trafikk bidrar til å beskytte personvernet ditt når du surfer på nettet i Safari. Med Privat trafikk aktivert, er forespørslene dine på internett skjult for nettverksleverandøren din og nettstedene du besøker.
  • VPN (Virtuelt privat nettverk): dette verktøyet holder aktiviteten din usynlig og sørger for en anonym nettopplevelse. Når du bruker et VPN, er du koblet til internett via en VPN-server. Denne serveren sender alle dataene dine gjennom en kryptert tunnel, noe som gjør IP-adressen og plasseringen din usynlig for alle.

Vil du lære mer om bruk av VPN? Sjekk artikkelen vår om personvern på nettet og bruk av et førsteklasses VPN her.

De beste anonyme nettleserne

Hvilke er de beste tilgjengelige anonyme nettleserne? Vi gir deg noen tips om de beste nettleserne som finnes. Disse nettleserne beskytter dataene dine mot å bli brukt av tredjeparter. De forhindrer også at dataene dine blir samlet inn av selskaper som ønsker å selge dataene dine videre for egen gevinst.

1. Tor

Nettleseren Tor er en programvare med åpen kildekode som ble designet av United States Navy. Den lar deg sende sensitiv informasjon uten at den blir tatt eller fanget av tredjeparter. Tor bruker et anonymt nettverk av datamaskiner til å koble seg til internett. Tilkoblingen din blir videresendt fra en datamaskin til den neste, og hver datamaskin har kun kjennskap til den neste. Dette sikrer en veldig privat forbindelse, men på grunn av den kompliserte lagteknologien er den også tregere enn andre nettlesere. Men hvis du trenger et ekstra lag med anonymitet, er det ditt beste valg.

2. Brave

Denne nettleseren prioriterer også personvern, men den er lettere å bruke enn Tor. Brave blokkerer sporere og uønskede annonser og forbedrer nettstedets sikkerhet, samtidig som du får kontroll over dine egne data. Hvis du vil ha det beste fra begge verdener, bør du oveveie Braves private surfing med Tor: en kombinasjon av Tors enestående personvern og Braves brukervennlighet.

3. Firefox

Selv om Firefox ikke er helt fri for nysgjerrige øyne, har de f.eks. avtaler med Google og et godt rykte for å beskytte brukernes privatliv i standardmodus. Som bruker kan du også tilpasse Firefox-nettleseren med sikkerhetsutvidelser og stille inn en privat surfemodus for å blokkere tredjepartssporere.

4. DuckDuckGo

DuckDuckGo er først og fremst en søkemotor, men den er tilgjengelig som en privat nettleser på Android og iOS. Den tar førsteplass i analysen vår av private søkemotorer. DuckDuckGo blokkerer trackere og gir nettsteder en personvernrangering, en praktisk funksjon som lar deg raskt finne ut hva nettsteder faktisk gjør med dataene dine. Denne søkemotoren og deltidsnettleseren har et utmerket rykte for å behandle dataene dine på en pålitelig måte og ikke selge informasjonen din videre til tredjeparter.

Men selv om det er en rekke nyttige nettlesere, er et godt og pålitelig VPN en av de beste måtene å holde styr på privatlivet ditt online. Sjekk artikkelen vår om VPN for å lære mer om hva du kan gjøre for å forbli anonym på nett og om hvilket som er det beste tilgjengelige VPN-et akkurat nå!

Send en tekstmelding
Les mer om teksting